Dietele implică adesea renunțarea la carbohidrați. Pastele, spre exemplu, sunt o sursă de macronutrienți, care asigură o parte din energia de care avem nevoie. Dar oare chiar este nevoie să renunți la paste ca să îți îmbunătățești regimul alimentar? Asta ar fi ceea ce nutriționiștii numesc o abordare reducționistă a nutriției, în care un aliment este descris doar pe baza uneia dintre componentele sale cheie. Pastele, luate ca exemplu, nu se rezumă doar la carbohidrați.
Probabil ai auzit cât de multe recomandări există cu privire la câte calorii trebuie să mănânci într-o zi. Aceste recomandări sunt bazate pe greutatea corpului, genul și activitatea fizică desfășurată, potrivit Science Alert.
Dar, s-ar putea să nu fi realizat că există, de asemenea, recomandări în legătură cu profilul macronutrienților sau al tipurilor de mâncare care furnizează această energie.
O ceașcă (aproximativ 145 de grame) de paste fierte are aproximativ 38 de grame de carbohidrați, 7,7 grame de proteine și 0,6 grame de grăsimi.
Grăsimile, carbohidrații și proteinele sunt macronutrienți. Macronutrienții sunt descompuși în organism ca să producă energie pentru corpul nostru.
Intervalele acceptabile de distribuție a macronutrienților descriu raportul sau procentul de macronutrienți care ar trebui să furnizeze această energie. Aceste intervale sunt stabilite de experți pe baza rezultatelor în materie de sănătate și a modelelor de alimentație sănătoasă, potrivit lui Emma Beckett, conferențiar în Știința Alimentară și Nutriție Umană, de la Școala de Științe ale Mediului și ale Vieții a Universității din Newcastle, Australia.
Proporțiile sunt concepute pentru a ne asigura că primim suficient de multe vitamine și minerale care însoțesc energia din alimentele pe care le consumăm de obicei. Ar trebui să obținem 45-65% din energie din carbohidrați, 10-30% din proteine și 20-35% din grăsimi.
Raportul dintre carbohidrați și proteine în paste este de 38 de grame la 7,7 grame, ceea ce echivalează cu un raport de aproximativ 5:1, care se încadrează bine în intervalul acceptabil de distribuție a macronutrienților.
Ceea ce înseamnă că pastele au de fapt suficiente proteine pentru a echilibra carbohidrații. Acest lucru nu se datorează doar ouălor din paste. Grâul este o altă sursă de proteine, constituind aproximativ 20% din proteinele consumate la nivel global.
În contextul unei diete altfel sănătoase, s-a demonstrat că oamenii pierd mai mult în greutate atunci când dieta lor include paste în mod regulat. Și, o analiză sistematică a zece studii diferite a constatat că pastele sunt mai bune pentru nivelul glicemiei după masă decât pâinea sau cartofii.
De asemenea, pastele nu se consumă de obicei singure. Astfel, în timp ce unii avertizează asupra pericolelor legate de creșterea glicemiei atunci când se consumă „carbohidrați goi”, fără alte alimente, acest lucru nu reprezintă de obicei un risc când vine vorba de consumul de paste.
O ceașcă de paste fierte conține aproximativ un sfert din aportul zilnic recomandat de vitaminele B1 și B9, jumătate din aportul recomandat de seleniu și 10% din necesarul de fier, conform conf. univ. dr. Emma Beckett.
Atunci când pastele sunt gătite și răcite, o parte din carbohidrați se transformă în amidon rezistent. Acest amidon își primește numele de la faptul că este rezistent la digestie, deci contribuie cu mai puțină energie și este mai bun pentru nivelul de zahăr din sânge.
Așadar, pastele rămase, chiar dacă le reîncălzești, au mai puține calorii decât cele calde, proaspăt gătite.
Se vorbește mult despre reducerea aportului de carbohidrați pentru a pierde în greutate, dar nu uitați că carbohidrații se găsesc sub diferite forme și în diferite alimente.
Cum îţi dai seama dacă mănânci prea mulţi carbohidraţi?
Carnea de pui oferă mai multe proteine decât cea bazată pe plante, arată un studiu
Consumul de alimente ultraprocesate duce la deteriorarea creierului
Nu bei lapte? Un nutriționist explică cum să-ți iei doza zilnică de calciu și alți nutrienți